Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Εγκυμοσύνη: Δείτε πώς «κάνει χώρο» το σώμα σας για το μωρό (ΒΙΝΤΕΟ)

Tο σώμα της γυναίκας «αναδιοργανώνεται» ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για να αναπτυχθεί το έμβρυο


Το Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας του Σικάγου δημιούργησε ένα εντυπωσιακό, κινούμενο γράφημα με τον τίτλο «Make Room for Baby» που απεικονίζει πως μετατοπίζονται τα εσωτερικά όργανα της γυναίκας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να αναπτυχθεί το έμβρυο που κυοφορεί.

Κατά τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης παρατηρούνται εξωτερικά αρκετές αλλαγές στο γυναικείο σώμα. Όσο η κοιλίτσα μεγαλώνει, για παράδειγμα, το στήθος πρήζεται και η γυναίκα παίρνει μερικά παραπάνω κιλά.

Το θαύμα της γέννησης όμως συνεπάγεται και τρομερές αλλαγές εσωτερικά, καθώς τα διάφορα όργανα στο σώμα της γυναίκας «αναδιοργανώνονται» ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για να αναπτυχθεί το έμβρυο.

Δείτε λοιπόν τι συμβαίνει στον οργανισμό σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης - από τις ορμονικές αλλαγές αμέσως μετά την σύλληψη έως τις «λιγούρες» το δεύτερο τρίμηνο και τις 30 κινήσεις που κάνει την ώρα το αναπτυσσόμενο έμβρυο κατά το 3ο τρίμηνο.

Δείτε επίσης πώς αναπτύσσεται ο πλακούντας και πώς μετατοπίζονται σιγά-σιγά τα εσωτερικά όργανα της μητέρας, από τα έντερα και το στομάχι έως το ήπαρ, προκειμένου να αναπτυχθεί το έμβρυο.

Περίπου στις 24 εβδομάδες της κύησης παρατηρούνται πλέον σημαντικές μεταβολές. Το συκώτι έχει μετακινηθεί προς τα επάνω και το στομάχι πιέζεται αισθητά, ενώ η καρδιά της μητέρας λειτουργεί πιο εντατικά.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης, οι πνεύμονες συμπιέζονται και μετακινούνται προς τα επάνω, ενώ και το έντερο αλλάζει θέση και πιέζεται η ουροδόχος κύστη.

Τέλος, παρουσιάζεται η «διαφυγή» του μωρού κατά τον τοκετό, αλλά και η επιστροφή των οργάνων στην αρχική τους θέση.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

Πατήστε ΕΔΩ για να εξερευνήσετε το διαδραστικό εργαλείο στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου. Χρησιμοποιώντας τον μετακινούμενο δείκτη αριστερά, μπορείτε να επιλέξετε το στάδιο της εγκυμοσύνης που σας ενδιαφέρει.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου