Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Ήλιος και παιδί.. ‘Ολα τα μέτρα προστασίας!

Πολλές φορές δε δίνουμε όση σημασία χρειάζεται στις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η έκθεση μας στον ήλιο και κυρίως των παιδιών.  Εν μέρει είναι ευεργετικός αλλά οι κίνδυνοι που κρύβει είναι πολλοί.



Η λύση είναι μόνο μία : η προστασία !!

Σε έναν ενήλικο άνθρωπο και η αφυδάτωση, και η θερμοπληξία και το κάψιμο μετά από την έκθεση του στον ήλιο μπορεί να μην είναι σημαντικό πρόβλημα. Για ένα παιδί όμως και κυρίως κάτω των 6 ετών λόγω της λιγότερης μελανίνης και του πιο ευαίσθητου δέρματος που έχουν από ένα παιδί μεγαλύτερο και έναν ενήλικο , η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που απορροφάται είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη που απορροφάται από έναν ενήλικο.

Προκαλούν φθορές στην παιδική επιδερμίδα, που προσωρινά φαίνονται να επουλώνονται, στην πραγματικότητα όμως δρουν σωρευτικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόκληση σοβαρών εγκαυμάτων κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες για εκδήλωση μιας μορφής καρκίνου του δέρματος σε μεγαλύτερη ηλικία.




Ποια λοιπόν είναι τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παίρνουμε  και εμείς αλλά και κυρίως όταν υπάρχουν παιδιά:

  1. Να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο από τις 11.00 π.μ. έως τις 4.00 μ.μ.
  2. Να μην εκτίθενται απευθείας στον ήλιο βρέφη ηλικίας έως 6 μηνών.
  3. Να χρησιμοποιούνται αντηλιακές κρέμες με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο από 20, συνήθως προτιμάται SPF30. Καλό είναι όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά να χρησιμοποιούνται προϊόντα 100% πιστοποιημένα και προστασία με φυσικά υλικά, όπως αυτό εδώ που προστατεύει, ενυδατώνει και καταπραΰνει από τους ερεθισμούς.Τα αντηλιακά που πρέπει να χρησιμοποιούμε για τα παιδιά πρέπει να είναι καλά ψαγμένα.
  4. Να γίνεται η πρώτη επάλειψη με αντηλιακό μισή ώρα πριν βγουν τα παιδιά στον ήλιο και να ανανεώνεται κάθε 1 με το πολύ 2 ώρες.
  5. Μετά από κάθε βουτιά τα παιδιά να σκουπίζονται καλά, επειδή έχει αποδειχθεί ότι η βρεγμένη επιδερμίδα απορροφά περισσότερη ακτινοβολία, και να ανανεώνεται το αντηλιακό, το οποίο είναι απαραίτητο και μέσα στο νερό, ενώ είναι προτιμότερο να φοράνε και ένα ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι. Ο ήλιος φτάνει σε βάθος περίπου 3 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
  6. Να επαναλαμβάνεται η επάλειψη στην περίπτωση που το παιδί ιδρώσει, μιας που η εφίδρωση μειώνει την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού περίπου στο 50%.
  7. Να χρησιμοποιούνται εξειδικευμένα αντηλιακά προϊόντα με μεγάλο δείκτη προστασίας για το πρόσωπο και τα χείλη των παιδιών. Ακόμα και για στις ελιές που μπορεί να έχει κάποιο παιδί ή σε κάποια ουλή ή πληγή!
  8. Να χορηγούνται στα παιδιά άφθονο νερό και χυμοί, που περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.
  9. Να φορούν απαραιτήτως γυαλιά ηλίου, καπέλο και ελαφρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  10. Να αναζητούνται πάντα τα σκιερά μέρη για να μπορούν να απολαμβάνουν το παιχνίδι τους.
  11. Να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης του εκάστοτε αντηλιακού προϊόντος, πριν από τη χρήση του.


Σημαντικά:
  • Αν το παιδί ακολουθεί οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, κρίνεται απαραίτητη η ιατρική συμβουλή σχετικά με την έκθεση του παιδιού στον ήλιο.
  • Ιδιαίτερη προσοχή αν το παιδάκι σας έχει φακίδες ή είναι πολύ ανοιχτόχρωμο στο χρώμα του δέρματος και στα μάτια. Πάντα με μεγαλύτερο δείκτη!


Ποια είναι τώρα τα  λάθη που κάνουν συνήθως οι γονείς:

Θεωρείτε υπερβολή το μπλουζάκι: Κι όμως, μπορεί να φαίνεται σε κάποιους περιττό κι ότι το παιδί τους θα σκάσει ή θα βραχεί, αλλά για την υγεία του είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να επιμένετε να το φορούν καθημερινά στην παραλία, κι όχι μόνο αφού έχει ήδη κοκκινίσει το δέρμα του. Θυμηθείτε πως, όταν το μπλουζάκι βραχεί, μειώνεται η προστασία που προσφέρει, η οποία παραμένει όμως πάλι πολύτιμη. Γι αυτό όταν πάτε στην παραλία καλό είναι να έχετε μαζί σας και δεύτερο μπλουζάκι για να φορέσει. Επίσης υπάρχουν και ειδικά μπλουζάκια παιδικά στο εμπόριο με αντηλιακή προστασία. Να προτιμάτε τα ανοιχτόχρωμα!


Χρησιμοποιείτε το αντηλιακό μόνο στην παραλία: O καλοκαιρινός ήλιος δεν καίει μόνο στην παραλία αλλά ΠΑΝΤΟΥ. Και ειδικά σε μία χώρα όπως στην δική μας που ο ήλιος υπάρχει δυνατός τις περισσότερες ώρες και τους περισσότερους μήνες. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να βάζετε στο παιδί αντηλιακό από τη στιγμή που βγαίνει από το σπίτι του, στην πρωινή βόλτα και γενικά και στις μετακινήσεις του με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δε πάει να πει επειδή δεν το βλέπει άμεσα ο ήλιος ότι δεν κινδυνεύει το δέρμα του.

Ξεχνάτε ευαίσθητα σημεία: Συνήθως οι περισσότεροι γονείς όταν βάζουν αντηλιακό το βάζουν στο σώμα και στο πρόσωπο του παιδιού και ξεχνάνε τον αυχένα και τα αυτιά όπου μπορεί ευκολότερα να κοκκινίσει το παιδικό δέρμα. Και επίσης όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω ξεχνάνε να βάλουν ειδικό αντηλιακό σε ουλές, ελιές και πληγές.

Συννεφιά = χωρίς καπέλο, χωρίς γυαλιά χωρίς αντηλιακό, χωρίς μπλουζάκι: H σκιά ΔΕΝ μας προφυλάσσει από τον ήλιο, αφού σε ορισμένες επιφάνειες η ακτινοβολία αντανακλάται και κάποιες φορές είναι πιο έντονο το κάψιμο στο σώμα από ότι μόνο με ήλιο. Για παράδειγμα, στην άμμο αντανακλάται σε ποσοστό 17-25%. 
Τα γυαλιά ηλίου από πολλούς γονείς παραλείπονται, αν και είναι πολύ σημαντικό κομμάτι ειδικά σε παιδιά από 4 ετών και άνω. Η επιλογή των γυαλιών πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Οι φακοί πρέπει να είναι καλής ποιότητας, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά από την ακτινοβολία , άθραυστοι  και ο σκελετός από ελαφρύ υλικό. Βέβαια αν το παιδί αντιμετωπίζει κάποιο θέμα είτε προσωρινό όπως η επιπεφυκίτιδα όπου πρέπει να ακολουθηθούν άλλες οδηγίες από τον οφθαλμίατρο για την έκθεση στον ήλιο, είτε για θέματα μόνιμα όπως μυωπία , αστιγματισμό και τέλος στραβισμό.  


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου